Mevrouw Guo Lin was 43 jaar toen bij haar baarmoederkanker werd geconstateerd. In 1949 werd haar baarmoeder verwijderd tijdens een verblijf in Shanghai. De kanker bleek zich te hebben verspreid naar de blaas en de helft van haar blaas werd verwijderd, dat was in 1960. Haar kanker was daarmee niet weg, maar verspreidde zich verder en na nog eens vier operaties gaven de artsen het op. Ze had nog hooguit zes maanden te leven.

Zij gaf de moed echter niet op, maar wist niet hoe ze de kanker moest aanpakken. Toen ze op een keer haar huis aan het opruimen was vond ze een aantal oude Chinese teksten over qi gong die haar opa (een daoïstische priester) haar had nagelaten. Ze besloot de bewegingen die daarin beschreven stonden te gaan oefenen. En ze bleken zeer effectief; na zes maanden was haar kanker verminderd.

In 1970 begon zij andere kankerpatiënten te onderrichten in de parken van Beijing. Haar methode werd Nieuwe Qi Gong Therapie genoemd. Al snel ging het verhaal rond dat haar studenten veel baat hadden bij deze nieuwe Qi Gong. In 1977 was zij een nationale bekendheid en gaf ze dagelijks les aan zo’n 400 studenten. Ze werkte onvermoeibaar door tot aan haar dood in 1984 (op 78-jarige leeftijd aan een hersenbloeding), 34 jaar nadat de artsen haar hadden opgegeven. Tijdens haar leven heeft zij duizenden mensen geholpen met het herstellen en overwinnen van een scala aan chronische klachten.

Ter ere van haar is de Nieuwe Qi Gong Therapie naar haar vernoemd: Guo Lin Qi Gong. Deze vorm van Qi Gong geniet nu ook bekendheid buiten China.

In elke stad in China zijn er tegenwoordig kankerherstel organisaties die gebruik maken van de Guo Lin Qi Gong. In plaats van passief afwachten wat de kanker met hen gaat doen, zijn zij elke dag actief met wandelen, bewegen en ademhalen. In grote steden gaat het al gauw om duizenden mensen die zo dagelijks in groepen actief zijn. De begeleiders zijn allemaal vrijwilligers die zelf hun kanker hebben overwonnen mede met deze vorm van Qi Gong. Al deze organisaties hebben onderling contact en er zijn jaarlijkse bijeenkomsten waarin de verschillende clubs elkaar ontmoeten om ervaringen uit te wisselen en om elkaar te steunen in de strijd. De Stichting Guo Lin Qi Gong Nederland onderhoudt nauwe contacten met Guilin Cancer Recovery Club in Guilin een stad in de provincie Guangxi, China.

Meer dan één miljoen Chinezen met verschillende chronische ziekten hebben de Guo Lin Qi Gong geleerd. Veel Chinese ziekenhuizen bevelen deze Qi Gong aan als onderdeel van het genezingsproces.

Deze vorm van Qi Gong kan als aanvulling worden gebruikt naast elke kankerhersteltherapie. Het is geen alternatief voor de behandeling die artsen hun patiënten voorschrijven. Guo Lin Qi Gong is ook geen garantie op herstel van kanker of andere chronische ziekten. Het volgen van het programma vraagt discipline en doorzettingsvermogen.